فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 38 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/03
  • تعداد عناوین: 15
|
  • شهروز غایب زاده، شیرین زردشتیان*، حسن صبوری مقدم، احسان امیری، لوئیس، سولال گیبوین صفحات 1-22
    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مدل های مختلف تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر تکانش گری در داوران ورزشی تیمی بر مبنای سبک های رهبری بود. تحریک غیرتهاجمی مغز به عنوان روشی جهت بهبود عملکرد در حیطه های مختلف ورزش مورد استفاده قرار گرفته است؛ در حالی که به نظر می رسد میزان تاثیرگذاری آن به عوامل مختلفی از جمله نوع تحریک و تفاوت های فردی بین افراد بستگی داشته باشد. از این رو، تعداد 24 داور ورزشی در رشته های تیمی فوتبال، فوتسال، والیبال، هندبال و بسکتبال شامل 12 داور با سبک رهبری تحول گرا و 12 داور با سبک رهبری غیرتحول گرا به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت نمودند. هر آزمودنی در سه جلسه مجزا در آزمایشگاه با فاصله حداقل 72 ساعت استراحت بین جلسات حضور یافت. در هر جلسه، ابتدا میزان تکانش گری با استفاده از آزمون تکانش گری برو/نرو مورد اندازه گیری قرار گرفت و سپس آزمودنی ها تحت یکی از 3 نوع تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجمه ای شامل تحریک آنودال، کاتودال یا شم به مدت 20 دقیقه با شدت 2 میلی آمپر قرار گرفتند. پس از اتمام تحریک، مجددا میزان تکانش گری مورد اندازه گیری قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آنوای دو راهه مرکب نشان داد بین تحریک آند و شم و همچنین بین تحریک کاتد و شم تفاوت معناداری وجود داشت (به ترتیب 001/0p= ؛ 02/0p=)، در حالی که بین دو نوع سبک رهبری در انواع تحریک تفاوت معناداری وجود نداشت. به عنوان یک یافته جدید، این نتایج موید امکان استفاده از تحریک الکتریکی فراجمجمه ای به عنوان ابزاری برای افزایش عملکرد در داوران ورزشی است.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجمه ای، داوران ورزشی، تکانش گری، قشر خلفی جانبی پیش پیشانی
  • داود فاضلی*، ربابه رستمی، غلامحسین ناظم زادگان صفحات 23-42

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر تصویرسازی حرکتی و مشاهده عمل بر بازنمایی ذهنی و دقت پرتاب آزاد بسکتبال بود. به این منظور 40 شرکت کننده به چهار گروه شامل تصویرسازی، مشاهده، ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان بر اساس گروه بندی خود به مدت یک هفته (هرروز 100 کوشش) به تمرین پرتاب آزاد بسکتبال پرداختند. یک هفته بعد از آخرین جلسه تمرینی آزمون یادداری انجام شد. دقت حرکت و ساختار بازنمایی ذهنی مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج دقت حرکت نشان داد که گروه ترکیبی نسبت به سایر گروه ها دقت بالاتری داشت. همچنین گروه مشاهده نسبت به گروه تصویرسازی دقیق تر عمل کرده بود. در متغیر ساختار بازنمایی ذهنی، گروه ترکیبی نسبت به سایر گروه ها بازنمایی ذهنی ساختار یافته تری داشت. همچنین بازنمایی ذهنی گروه تصویرسازی نسبت به گروه مشاهده ساختار یافته تر بود. این نتایج با توجه به مکانیزم های زیربنایی متفاوت مرتبط به این گونه های مختلف تمرین تفسیر شدند.

    کلیدواژگان: پرتاب آزاد بسکتبال، بازنمایی ذهنی، مشاهده عمل، تصویرسازی
  • بهادر عزیزی، مسعود آقایی، مهدی طالب پور*، میعاد خدری صفحات 43-68
    هدف از پژوهش حاضر، رواسنجی پرسشنامه ی خرافه پرستی در ورزش در بازیکنان لیگ برتر فوتبال و فوتسال ایران بود. از این رو، با توجه به ماهیت پژوهش، تعیین گردید که تعداد 12 نفر در ازای هر گویه برای پاسخ دهی به پرسشنامه ها انتخاب گردد که بر این اساس، 456 پرسشنامه در میان بازیکنان توزیع و در نهایت 325 پرسشنامه به صورت تکمیل شده به دست آمد و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه ای استاندارد استفاده شد که جهت روایی سنجی آن در جامعه ی موردنظر، به فارسی ترجمه و مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور تایید روایی ابزار نیز از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بار عاملی تمامی سوالات از مقدار مبنا بالاتر و مدل پژوهش از برازش معناداری برخوردار است. در نهایت، نتایج پژوهش بیانگر این است که پرسشنامه ی خرافه پرستی در ورزش، قابلیت اجرا و استفاده در ورزش کشور ایران را داشته و می توان از آن در سایر جوامع غیر بالینی ورزشی به عنوان یک ابزار پژوهشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آیین تیمی، خرافه پرستی، دعا و عبادت، فوتبال، فوتسال
  • میثم عیوضی، علی رضا امیرکبیری*، فریده حق شناس کاشانی، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 69-88
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عوامل خط مشی گذاری اخلاقی ورزشی بود که با استفاده از پژوهش آمیخته به صورت کیفی و کمی انجام شد. در این پژوهش در ابتدا با 19 نفر از مدیران و اساتید خبره ورزشی (اساتید در سطح دکترا، قهرمانان جهان و آسیایی، مربیان تیم ملی، مدیران ورزشی و افراد صاحب تالیف کتب ورزشی) مصاحبه شد؛ سپس در گام دوم تحلیل جهت اعتبار عوامل شناسایی شده براساس روش دیمتل، از نظر 15 خبره متشکل از اساتید حوزه خط مشی گذاری عمومی، مدیران و کارشناسان شاغل در وزارت ورزش و جوانان استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد عامل تنوع قومیتی و فلسفه اخلاق به عنوان دو عامل زیربنای نقش مهمی در شکل گیری روند خط مشی گذاری اخلاق ورزشی دارد. به عبارتی توجه به این عوامل می تواند روند شکل گیری سایر عوامل را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق، خط مشی گذاری، ورزش
  • محمد روحانی، کاملیا عبدی*، سید محمدعلی میرحسینی، امیر کاظمی صفحات 89-114

    پژوهش حاضر با هدف توسعه اوقات فراغت معلمان با تاکید بر فعالیت بدنی (کاربرد روش گراندد تیوری) طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه بود. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید که شرایط علی در مدل حاضر شامل نیازهای فردی و نیازهای سازمانی است. نتایج همچنین نشان داد عوامل زمینه ای در جهت توسعه اوقات فراغت معلمان با تاکید بر فعالیت بدنی شامل زیرساخت ها، حمایت سازمانی، انگیزش و مسایل اجتماعی است. نتایج نشان داد عوامل مداخله گر شامل شرایط ترویجی، مسایل سازمانی و مسایل فردی است. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید راهبردها شامل برگزاری مسابقات تفریحی ورزشی، نیازسنجی فعالیت های اوقات فراغت ورزشی، ایجاد دوره های آموزشی، ارزیابی فعالیت های آموزش وپرورش، ایجاد ورزش های تفریحی متنوع مطابق، ایجاد طرح های تشویقی و ارایه تخفیفات، تهیه برشور، کتابچه ها و مطالب علمی، هماهنگی های بین سازمانی و ارزیابی زیرساخت های ورزشی بود. نتایج پژوهش حاضر همچنین نشان داد پیامدهای توسعه اوقات فراغت معلمان با تاکید بر فعالیت بدنی شامل پیامدهای فردی و شغلی است.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، ورزش، معلم
  • رویا علیزاده، حسن فهیم دوین*، حسین پیمانی زاد، محمد کشتی دار صفحات 115-132
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل زمینه ای و مداخله گر به کارگیری ابعاد روان شناختی و فرهنگی در مدیریت استعداد در ورزش بود. روش پژوهش حاضر کیفی از نوع نظریه داده بنیاد بود. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 17 نفر از مدیران و معاونان، اساتید دانشگاه و کارشناسان مسیول سازمان های ورزشی بود که این افراد به روش نمونه گیری سهمیه ای به شکل گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد عوامل زمینه ای در خصوص مدیریت استعداد شامل فرهنگ، یادگیری، روان شناختی و استقلال است. عوامل مداخله در پژوهش حاضر شامل محیطی، بستری، حیاتی و فردی و بین فردی بود. به عبارتی توجه به عوامل شناسایی شده در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های موجود در سازمان های ورزشی ایران می تواند ضمن رفع محدودیت ها در این حوزه زمینه به کارگیری مدیریت استعداد را فراهم نماید. توجه به این عوامل در جهت بهبود برنامه ریزی در سازمان های ورزشی ایران امری مهم و کلیدی در جهت به کارگیری مدیریت استعداد است.
    کلیدواژگان: استعداد، ورزش، رویکرد داده بنیاد
  • شمس الدین رضایی*، امیرحسین منظمی صفحات 133-146
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین طردشدگی در محیط کار و عملکرد شغلی با نقش میانجی سرمایه روان شناختی در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان ایلام بود. روش انجام این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس چگونگی به دست آوردن داده ها از نوع پژوهش های توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان ایلام به تعداد 157 نفر بود که به دلیل محدودیت جامعه آماری نمونه به صورت تمام شمار برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد عملکرد شغلی هرسی و گلداسمیت (1981)، طردشدگی در محیط کار فریس و همکاران (2008) و سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران (2007) استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و اسمارت پی.ال.اس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که طرد شدگی در محیط کار و سرمایه روان شناختی بر عملکرد کارکنان تاثیر معناداری دارند و نقش میانجی سرمایه روان شناختی نیز مورد تایید قرار گرفت. بنابراین به منظور افزایش عملکرد و بهره وری کارکنان، مدیران ادارات ورزش و جوانان استان ایلام بایستی توجه ویژه ای به ادراک های کارکنان از طردشدگی در محیط کار و سرمایه روان شناختی داشته باشند و فرصت ایجاد روابط دوستانه در سازمان را برای آنان فراهم آورند.
    کلیدواژگان: طردشدگی در محیط کار، عملکرد شغلی، سرمایه روان شناختی
  • میرحمید صالحیان*، الهه حیدریان بایی، شیدا رنجبری، عهدیه یدالله زاده صفحات 147-156

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر اعتقاد به آخرت گرایی و دنیاگرایی بر سلامت روان در ورزشکاران طراحی و اجرا شد. روش پژوهش حاضر پیمایشی است که به صورت میدانی انجام گردید. پژوهش حاضر از جمله مطالعات کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی ورزشکاران حرفه ای بودند که تعداد دقیقی از آنان در دسترس نبود. بر حسب انتخاب در دسترس با توجه به فرمول حجم نمونه کوکران در شرایط نامشخص بودن جامعه، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. در نهایت پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه های پژوهش، تعداد 354 پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسش نامه 28 سیوالی سلامت عمومی (4 مولفه نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی، نارسا کنش وری اجتماعی و افسردگی)، پرسش نامه محقق ساخته 7 سیوالی اعتقاد به آخرت گرایی و پرسش نامه محقق ساخته 10 سیوالی اعتقاد به دنیاگرایی بود. در پژوهش حاضر جهت تحلیل داده های پژوهش از روش معادلات ساختاری استفاده شد. کلیه روند تحلیل داده های پژوهش حاضر در نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و پی.ال.اس انجام شد. مطابق با نتایج مدل پژوهش مشخص شد با توجه به میزان تی به دست آمده، اعتقاد به دنیاگرایی بر سلامت روان تاثیری به میزان 267/0- دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد اعتقاد به آخرت گرایی بر سلامت روان تاثیری به میزان 603/0 دارد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، آخرت گرایی، دنیاگرایی
  • حسین پورعابد، فاطمه بهرامی* صفحات 157-168
    شیوع بالای اضطراب اجتماعی و تداخل جدی این اختلال با زندگی شخصی و حرفه ای افراد، شناسایی عوامل موثر بر اضطراب اجتماعی مهم است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مطالعه ارتباط طرح واره های ناسازگار اولیه با اضطراب اجتماعی ورزشکاران با نقش میانجی گر خودپنداره بدنی بود. بدین منظور با مراجعه به باشگاه های ورزشی مختلف، تعداد 280 ورزشکار به صورت داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند و پرسش نامه های طرح واره یانگ (1998)، اضطراب اجتماعی جرابک (1996) و خودپنداره بدنی مارش (1996) را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل مسیر در نرم افزار اسمارت پی.ال.اس در سطح معناداری 05/0 نشان داد طرح واره های ناسازگار حوزه های بریدگی و طرد (003/0=P، 03/3=T، 34/0=b)، خودگردانی و عملکرد مختل (015/0=P، 43/2=T، 27/0=b)، محدودیت های مختل (001/0=P، 34/3=T، 42/0=b)، جهت مندی (039/0=P، 06/2=T، 25/0=b) و گوش به زنگی بیش از حد و بازداری (009/0=P، 62/2=T، 29/0=b) با اضطراب اجتماعی ارتباط مثبت و معناداری دارند. به علاوه، طرح واره های ناسازگار حوزه های بریدگی و طرد (000/0=P، 71/3=T، 18/0-=b)، خودگردانی و عملکرد مختل برابر (027/0=P، 22/2=T، 19/0-=b)، و گوش به زنگی بیش از حد و بازداری (035/0=P، 11/2=T، 20/0=b) با خودپنداره بدنی ارتباط منفی و معناداری دارند. به علاوه، بین طرح واره های ناسازگار محدودیت های مختل برابر (536/0=P، 619/0=T، 06/0-=b) و جهت مندی (392/0=P، 857/0=T، 07/0=b) با خودپنداره بدنی ارتباط معناداری مشاهده نشد. خودپنداره بدنی بین طرح واره های ناسازگار اولیه و اضطراب اجتماعی نقش میانجی معناداری نداشت (05/0<p). در نهایت، خودپنداره بدنی با اضطراب اجتماعی ارتباط منفی و معناداری داشتند (046/0=P، 99/1=T، 10/0-=b). به طور کلی، طرح واره ناسازگار اولیه نقش مهمی در افزایش اضطراب اجتماعی و کاهش خودپنداره بازی می کند، اما خودپنداره بدنی نقش قابل توجهی در ارتباط بین طرح واره های نارسازگار اولیه و اضطراب اجتماعی بازی نمی کنند.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، اضطراب اجتماعی، خودپنداره
  • سعید کریمی، جعفر قهرمانی*، ابوالفضل قاسم زاده صفحات 169-186
    پژوهش حاضر با هدف روابط ساختاری سلامت روان، سلامت سازمانی، انگیزه مشارکت و تعهد ورزشی در کارکنان مراکز فنی و حرفه ای کل کشور طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کارکنان مراکز فنی و حرفه ای کل کشور بود. بر اساس فرمول حجم نمونه کوکران در شرایط نامشخص بودن حجم جامعه، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر به صورت تصادفی طبقه ای بود. پس از توزیع پرسش نامه های پژوهش، تعداد 351 پرسش نامه جمع آوری شد و مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسش نامه و روش آماری مورد استفاده روش معادلات ساختاری بود. جهت تحلیل داده های پژوهش حاضر از نرم افزار اس.پی.اس.اس و پی.ال.اس استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد سلامت سازمانی و سلامت روان بر میزان تعهد ورزشی و انگیزه پیشرفت کارکنان تاثیرگذار است. به عبارتی تلاش جهت بهبود سلامت سازمانی و سلامت روان سبب تاثیرگذاری بر تعهد ورزشی و انگیزه پیشرفت کارکنان می گردد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، انگیزه مشارکت، تعهد ورزشی
  • حسین منصوری، زهره رضایی*، عبدالله روزفراخ، محمدحسن عبدالهی صفحات 187-206

    هدف این پژوهش، بررسی ارتباط مسیولیت اجتماعی و قصد حمایتی هواداران تیم های حاضر در لیگ برتر فوتبال ایران و نقش تعدیل گری هویت تیمی بود. پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود و بر اساس هدف از نوع مطالعات کاربردی است. روش نمونه گیری نیز به صورت در دسترس متشکل از هواداران باشگاه های لیگ برتر بود که برآورد حجم نمونه آن با استفاده از نرم افزار سمپل پاور صورت پذیرفت. در نهایت 295 نفر در نظر گرفته شدند. برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جریی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد مسیولیت اجتماعی و هویت تیمی، تاثیر مثبت و معناداری بر قصد حمایتی هواداران دارند؛ همچنین هویت تیمی، رابطه بین مسیولیت اجتماعی و قصد حمایتی را تعدیل می سازد. در نهایت بر اساس یافته های پژوهش حاضر به مدیریت تیم های ورزشی پیشنهاد می شود علایق هواداران در مسایل و موضوع های اجتماعی را در نظر داشته باشند و طرح های مختلف مسیولیت اجتماعی را در برنامه های بلند مدت خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، هویت تیم، قصد حمایت
  • بهادر عزیزی، احمد محمودی*، رضا امین زاده، ملیحه سادات آقایی شهری صفحات 207-232
    هدف از پژوهش حاضر، روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه الکسیتایمیا در ورزش در هواداران لیگ برتر فوتبال ایران بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل هواداران باشگاه شهر خودروی خراسان بود که در بازی هفته 28 لیگ برتر فوتبال کشور (فصل 2019-20) در مقابل تیم سایپا و در ورزشگاه خانگی این تیم در شهر کرج، به تشویق تیم شهر خودرو پرداختند که بر اساس اعلام روابط عمومی باشگاه شهر خودرو، 400 نفر تماشاچی به این مسابقه اعزام شدند. از این میان، 180 هوادار از بازی میان تیم های شهر خودروی مشهد و سایپای تهران، به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه ای استاندارد استفاده شد که جهت روایی سنجی آن در جامعه موردنظر، به فارسی ترجمه شد و مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور تایید روایی ابزار نیز از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بار عاملی تمامی سیوالات از مقدار مبنا بالاتر و مدل پژوهش از برازش معناداری برخوردار است. در نهایت، نتایج پژوهش بیانگر این است که پرسش نامه الکسیتایمیا در ورزش، مقیاسی چندبعدی است و از آن می توان در سایر جوامع غیر بالینی ورزشی به عنوان یک ابزار پژوهشی استفاده کرد
    کلیدواژگان: الکسیتایمیا، نارسایی هیجانی، هواداران، فوتبال
  • محمدرضا مقدسی*، بهزاد ایزدی، کیوان شعبانی مقدم صفحات 233-252

    مطالعه حاضر با هدف طراحی الگوی تاب آوری در ورزش انجام شد. پژوهش حاضر از نوع آمیخته بود که به صورت کیفی و کمی انجام گردید. نمونه آماری در بخش کیفی شامل 20 نفر از متخصصان آگاه به موضوع پژوهش و در بخش کمی، جامعه آماری شامل ورزشکاران فعال در حوزه ورزش بودند. ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر شامل پرسش نامه و مصاحبه بود. نتایج کیفی پژوهش حاضر نشان داد مقوله "تاب آوری در ورزش" توانسته به طرز صحیحی در جایگاه مقوله مرکزی قرار گیرد و تعداد 30 مقوله بنیادی در تبیین الگوی این مدل موثر واقع شوند. این مدل می تواند تبیین و سبب شناسی تاب آوری در ورزش را تسهیل کند. همچنین این مدل می تواند پس از سنجش وضعیت تاب آوری در ورزش و ارزیابی نقاط مثبت و منفی بالقوه آنها جهت برنامه ریزی در ورزش به کار برود که بدین طریق تاب آوری ورزشکاران بهبود یابد. نتایج کمی نشان داد مدل پژوهش از برازش کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ورزش، ورزشکاران
  • ناصر پازشی، مهدی محمدی نژاد*، سعید نظری صفحات 253-268
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی تمرین مهارت های روان شناختی منتخب بر استحکام ذهنی، تعهد ورزشی و مهارت دریبلینگ فوتبال، فوتبالیست های نوجوان 13 تا 15 سال مشهد صورت گرفت. تعداد 30 نفر از فوتبالیست های نوجوان عضو باشگاه های دسته اول شهر مشهد به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و گواه تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون، آزمودنی ها به تکمیل پرسش نامه های استحکام ذهنی، تعهد ورزشی و همچنین آزمون مهارت دریبلبنگ (مور-کریستین) پرداختند. گروه تجربی به مدت هشت هفته به انجام تمرینات ویژه مهارت دریبلینگ فوتبال به همراه تمرینات منتخب مهارت های روان شناختی پرداخت. در تحلیل داده های پژوهش از آزمون های تحلیل واریانس مرکب و تی مستقل استفاده شد. یافته ها در پس آزمون نشان داد گروه تجربی در تمامی متغیرها عملکرد بهتری نسبت به گروه گواه داشت. نتایج نشان می دهد که تمرین مهارت های روان شناختی شاخص های روانی و عملکرد حرکتی را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: مهارت های روان شناختی، استحکام ذهنی، تعهد ورزشی، مهارت دریبلینگ فوتبال
  • صادق سلطانی، سمیه حسینی، مریم مختاری دینانی* صفحات 269-295

    سواد بدنی موضوعی مهم در مسیر حفظ سلامت فردی و اجتماعی است. فردی دارای سواد بدنی است که روحیه و انگیزه لازم برای فعالیت های بدنی را داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط اعتماد به نفس با انگیزه آموزش فعالیت بدنی: نقش واسطه ای سواد بدنی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل معلمان تربیت بدنی مقطع ابتدایی (معلمان عمومی و تخصصی تربیت بدنی) استان خوزستان بود. نمونه آماری به دلیل گسترده بودن در ابتدا به روش تصادفی خوشه ای چهار شهر اهواز، بهبهان، مسجدسلیمان و دزفول (790=N) انتخاب شدند. سپس با استناد به جدول کرجسی و مورگان (258=n) نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسش نامه اعتماد به نفس آموزش تربت بدنی اسپیتل (2015)، پرسش نامه سواد بدنی چوی و همکاران (2020) و پرسش نامه انگیزه آموزش فعالیت بدنی اسپیتل (2015) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد اعتماد به نفس معلمان با انگیزه آنان برای آموزش تربیت بدنی رابطه معنا داری داشت (434/0) و اعتماد به نفس معلمان با سواد بدنی آنان رابطه معنا داری داشت (591/0). همچنین سواد بدنی معلمان با انگیزه آنان برای آموزش تربیت بدنی رابطه معناداری داشت (383/0)، و درنهایت اعتماد به نفس با انگیزه معلمان ورزش مقطع ابتدایی برای آموزش تربیت بدنی با نقش واسطه ای سواد بدنی رابطه معناداری داشت که 69 درصد اثر کل اعتمادبه نفس معلمان بر انگیزه آموزش تربیت بدنی از طریق غیرمستقیم توسط متغیر میانجی سواد بدنی تبیین می شود. با توجه به اهمیت ارایه آموزش تربیت بدنی باکیفیت در سطح دبستان و اینکه سواد بدنی پایه و اساس آشنایی با مهارت های رفتاری و حرکتی، آمادگی جسمانی، آگاهی، دانش و درک سالم زیستن و تقویت فرصت تفریحات بدنی به شمار می رود، پیشنهاد می شود از معلمان متخصص و با سطح سواد بدنی بالا برای تدریس درس تربیت بدنی در مقطع ابتدایی استفاده شود

    کلیدواژگان: اعتمادبه نفس، فعالیت بدنی، انگیزه آموزش، سواد بدنی
|
  • Shahrouz Ghayebzadeh, Shirin Zardoshtian *, Hasan Sabourimoghaddam, Ehsan Amiri, Louis-Solal Giboin Pages 1-22
    Non-invasive brain stimulation has been used as a tool to boost the performance in different areas of sports, however; it seems that its effectiveness depends on several variables such as individual differences and the stimulation modalities. Accordingly, 24 male Football, Futsal, Volleyball, Basketball, and Handball referees including 12 with transformational leadership styles and 12 with non-transformational leadership styles voluntarily participated in this study. Each subject visited the laboratory on 3 different occasions interspersed with 72 hours of rest in between. In each session, the impulsivity was first measured by the Go/ No Go impulsivity test and then, subjects were exposed to one of the three models of transcranial direct current stimulation (tDCS) including Anodal, Cathodal, and Sham stimulation for 20 minutes at 2 mA intensity. After the cessation of the stimulation, the impulsivity was again measured under a similar condition. Two-way mixed ANOVA was used for statistical analysis and the results showed that there were significant differences between Anodal and sham, and Cathodal and sham stimulations on impulsivity (p=0.001; p=0.02, respectively) while, no significant differences were seen between the leadership styles on different types of stimulation. As a novel finding, these results indicated the possibility of using tDCS intervention to enhance the performance of sports referees.
    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Sports Referees, Impulsivity, dorsolateral prefrontal cortex
  • Davoud Fazeli *, Robabeh Rostami, Gholamhossein Nazemzadegan Pages 23-42

    This study was aimed to address the effect of motor imagery and action observation on the mental representation and accuracy of basketball free throw. For this purpose, 40 participants were divided into four groups including: imagery, observation, mixed, and control. Participants practiced the basketball free throw for one week (100 trials per day) according to their grouping. One week after the last session of training, a retention test was performed. Movement accuracy and the structure of mental representation were measured. Results of movement accuracy showed that the mixed group had a higher accuracy than other groups. Also, the observation group performed more accurate than imagery group. In the mental representation measure, the mixed group had a more structured mental representation than other groups. In addition, the mental representation of imagery group was more structured than observation group. These findings were interpreted according to the different underlying of these practice types

    Keywords: Basketball Free Throw, Mental Representatio, Action Observation, Motor Imagery
  • Bahador Azizi, Masoud Aghaei, Mahdi Talebpour *, Miad Khedri Pages 43-68
    This study aimed to evaluate the superstition questionnaire in sports in the players of Iranian football and futsal premier league. Therefore, according to the nature of the research, it is determined that 12 people per item to be selected to answer the questionnaires, based on which 456 questionnaires were distributed among the players, and finally, 325 completed questionnaires were obtained and analyzed. To collect data, a standard questionnaire was used which was translated into Persian and analyzed for validity in the target population. Data analysis showed that the factor load of all questions was higher than the baseline value and the research model had a significant fit. Finally, the research results indicate that the superstitious questionnaire in sports is a multidimensional scale and can be used as a research tool in other non-clinical sports communities
    Keywords: Team Religion, Superstition, Prayer, Worship, Football, futsal
  • Meysam Eyvazi, Alireza Amirkabiri *, Farideh Haghshenas Kashani, Mohamad Reza Rabiee Mandejin Pages 69-88
    The aim of this study was to identify and analyze the factors of sports ethics policy making using Demetel technique which has been answered qualitatively and quantitatively by using mixed research. In this research, first through interviews with 19 sports managers and professors (consisting of professors at the doctoral level, World and Asian champions, national team coaches, high-level sports directors and sports book authors) Then, in the second step of the analysis, 15 experts in the field of public policy, managers and experts working in the Ministry of Sports and Youth were hired by using the Demetel method. Findings showed that the factor of ethnic diversity and philosophy of ethics as two underlying factors play an important role in shaping the process of sports ethics policy-making. In other words, paying attention to these factors can provide the process of formation of other factors
    Keywords: Ethics, Policy making, Sports
  • Mohamad Rohani, Kamilia Abdi *, Sayed MohamadAli Mirhoseni, Amir Kazemi Pages 89-114

    present study was designed and conducted with the aim of development of teachers' leisure time with an emphasis on physical activity Application of grounded theory method). The method of the present study was qualitative. The statistical population of the study included experts aware of the subject. The data collection tool in the present study was interview. According to the results of the study, it was found that the causal conditions in the present model include individual needs and organizational needs. The results also showed that the underlying factors for the development of teachers' leisure time with emphasis on physical activity include infrastructure, organizational support, motivation and social issues. The results showed that the intervention factors include promotional conditions, organizational issues and individual issues. According to the results of the research, it was determined that the strategies include holding recreational sports competitions, assessing the needs of sports leisure activities, creating training courses, evaluating educational activities, creating various recreational sports accordingly, creating incentive plans and offering discounts, preparing brochures, Booklets and scientific materials, inter-organizational coordination and evaluation of sports infrastructure. The results of the present study also showed that the consequences of teachers' leisure development with emphasis on physical activity include personal and professional consequences.

    Keywords: leisure, Sports, Teacher
  • Roya Alizadeh, Hassan Fahim Devin *, Hosein Peymani Zad, Mohammad Keshti Dar Pages 115-132
    The aim of the present study was to investigate the contextual and intervening factors of using psychological and cultural dimensions in talent management in sports. The present study was methodologically a qualitative grounded theory research. The statistical sample of the present study included 17 managers and deputies, university professors and experts in charge of sports organizations who were selected by quota sampling in the form of snowballs. The data collection tool was a semi-structured interview. The results of the present study showed that the contextual factors regarding talent management include culture, learning, psychology and autonomy. Intervention factors in the present study included environmental, infrastructural, vital and interpersonal and intrapersonal. In other words, paying attention to the identified factors in the policies and planning in the Iranian sports organizations can provide a basis for the use of talent management while removing restrictions in this area. Paying attention to these factors in order to improve planning in the Iranian sports organizations is an important and key issue in applying talent management.
    Keywords: Talent, Sport, Grounded-Theory Approach
  • Shamseddin Rezaei *, Amirhossein Monazami Pages 133-146
    The purpose of this study was to investigate the relationship between workplace ostracism and job performance with the mediating role of psychological capital in the Employees of sports and youth departments of Ilam province. The method of this research is applied based on the purpose and based on how to obtain data of descriptive-correlational research type. The statistical population of the study includes all employees of sports and youth departments of Ilam province, numbering 157 people, which due to the limited statistical population; the sample was considered as equal to the statistical population. For data were collected using standard questionnaires including Job performance of Hershey and Goldsmith (1981), job performance, workplace ostracism of Ferris et al. (2008) and the Psychological Capital of Luthans et al. (2007). For data analysis, structural equation modeling method was used with the help of SPSS and Smart PLS software. The results showed that workplace ostracism and psychological capital have a significant effect on employee performance and the mediating role of psychological capital was also confirmed. Therefore, to increase the performance and productivity of employees, managers of sports and youth departments of Ilam province should pay special attention to employees' perceptions of workplace ostracism and psychological capital and provide them with the opportunity to establish friendly relations in the organization
    Keywords: workplace ostracism, Job Performance, Psychological Capital
  • MirHamid Salehian *, Elaheh Heidarian Baei, Sheida Ranjbari, Ahdieh Yadollazadeh Pages 147-156

    The present study was designed and conducted with the aim of the effect of belief in the hereafter and worldliness on mental health in athletes. The method of the present study is a field study. The present study is one of the applied researches. The statistical population of the present study included all professional athletes, the exact number of whom was not available. According to the available selection according to the Cochran sample size formula in the uncertainty of the community, 384 people were identified as the research sample. Finally, after distributing and collecting research questionnaires, 354 questionnaires were analyzed. The instruments of the present study included three questionnaires of 28 general health questions (4 components of physical symptoms, anxiety and insomnia, social dysfunction and depression), a researcher-made questionnaire with 7 questions of belief in the hereafter and also a researcher-made questionnaire with 10 questions of worldliness. In the present study, the structural equation method was used to analyze the research data. The whole process of data analysis was performed in SPSS and PLS software. According to the results of the research model, it was found that according to the level of t-relationships, it was found that belief in secularism has an effect on mental health of -0.267. The results also showed that belief in the hereafter has an effect on mental health of 0.603

    Keywords: Mental Health, heresy, worldliness
  • Hosein Poorabed, Fatemeh Bahrami * Pages 157-168
    Social anxiety is affected by Genetic factors and personality traits, and many cognitive-behavioral components. Early maladaptive schemas are one of the cognitive factors that make social anxiety disorder persistent. Therefore, the present study examines the relationship between early maladaptive schemas and athletes' social anxiety with the mediating role of physical self-concept. After referring to different sports clubs, 280 athletes voluntarily participated in the present study and completed the Young Schema (YSQ), social anxiety, and physical self-concept questionnaires. The path analysis in Smart PLS software at a significant level of 0.05 showed that there is a positive and meaningful relationship between social anxiety and maladaptive schemas of the Disconnection and Rejection Domain, impaired autonomy and performance, impaired limits, other-directedness and hypervigilance, and inhibition. Also, there is a negative and meaningful relationship between physical self-concept and maladaptive schemas of the Disconnection and Rejection Domain, impaired autonomy and performance, hypervigilance, and inhibition. Besides, there is no significant relationship between maladaptive schemas of impaired limits and other-directedness and physical self-concept. Finally, there is a negative and significant relationship between physical self-concept and social anxiety. Although early maladaptive schemas increase social anxiety and decrease self-concept, self-concept does not mediate the relationship between early maladaptive schemas and social anxiety.
    Keywords: Early Maladaptive Schemas, social anxiety, Self-Concept
  • Saedkarimi Karimi, Jaafar Ghahremani *, Abolfazl Ghasemzadeh Pages 169-186
    The present research was to design and conduct with the aim of structural relationships between mental health, organizational health, participation motivation, and sports commitment in employees. The method of the present study was correlational. The statistical population of the study includes the staff of technical and professional centers of Iran. Based on Cochran's sample size formula, in a situation where the population size is uncertain, 384 people were identified as the research sample. The sampling method in the present study was stratified random. After distributing and collecting research questionnaires, 351 questionnaires were collected and analyzed. The data collection tool in the present study was a questionnaire. The statistical method used in the present study included the structural equation method. SPSS and PLS software were used to analyze the data of the present study. The present study results showed that organizational health and mental health affect the level of sports commitment and motivation of employees. In other words, efforts to improve organizational health and mental health affect the commitment of sports and the motivation of employees
    Keywords: Mental Health, Motivation to Participation, Sports Commitment
  • Hossein Mansouri, Zohreh Rezaei *, Abdollah Rozfarakh, MohammadHasan Abdollahi Pages 187-206

    This research examines the moderating role of team identity in social responsibility and the intention to support fans of teams in the Iranian Football Premier League. The method of this research is descriptive-correlation and based on the purpose of applied studies. The sampling method was non-probabilistic, voluntary, and available consisting of fans of Premier League clubs. The sample size was estimated using sample power software based on research objectives and finally, 295 people were considered. A structural equation model with partial least squares (PLS) approach was used to analyze the data. Results showed that social responsibility and team identity have a positive and significant effect on the supportive intention of fans; Team identity also modulates the relationship between social responsibility and supportive intent. It is recommended to the management of sports teams to consider the interests of the fans in social issues and issues and to include various plans of social responsibility in their long-term plans

    Keywords: Social Responsibility, Team identity, Patronage Intentions
  • Bahador Azizi, Ahmad Mahmoudi *, Reza Aminzadeh, Malihe Sadat Aghaei Shahri Pages 207-232
    The purpose of this study was to psychometrics of the Persian version of the Alexithymia questionnaire in sports in Iranian Premier League fans. The statistical population of the present study included the fans of Shahre Khodro Club who cheered on Shahre Khodro team in the weekly game of 28 national football leagues (2019-20 season) against Saipa team and in the home stadium of this team in Karaj city which 400 spectators were sent to this match. Of these, 180 fans of the game between Shahre Khodro Mashhad and Saipa Tehran teams were randomly simple selected as a statistical sample. In order to collect data, a standard questionnaire was used which was translated into Persian and analyzed for validity in the target population. In order to confirm the validity of the instrument, exploratory and confirmatory factor analysis was used. Data analysis showed that the factor load of all questions is higher than the base value and the research model has a significant fit. Finally, the results indicate that the Alexithymia questionnaire in sports is a multidimensional scale and can be used as a research tool in other non-clinical sports communities.
    Keywords: Alexithymia, Emotional Dysfunction, Fans, Football
  • MohamadReza Moghadasi *, Behzad Ezadi, Kayvan Shabani Moghadam Pages 233-252

    The present study was conducted to design a resilience model in sports. The present study was a mixed study that was conducted qualitatively and quantitatively. The statistical sample in the qualitative part included 20 experts aware of the subject of research and in the quantitative part of the statistical population included athletes active in the field of sports. The measurement tools in the present study included a questionnaire and an interview. The qualitative results of the present study showed that the category of "resilience in sports" could be correctly placed in the position of the central category and 30 basic categories were effective in explaining the model of this model. This model can facilitate the explanation and etiology of resilience in sport. This model can also be used for accurate planning after measuring the status of resilience in sports and evaluating their potential positive and negative points, thus improving the resilience of athletes. Quantitative results showed that the research model has sufficient fit.

    Keywords: Resilience, Sport, Athletes
  • Naser Pazeshi, Mahdi Mohammadi-Nezhad *, Saeed Nazari Pages 253-268
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of selected psychological skill training (PSTs) on mental toughness, sport commitment and football dribbling skill of youth football players in Mashhad. They were selected as available samples and participated in the present study, as quasi-experimental research with experimental and control group was done in pre and posttests. Subjects were initially asked to answer mental toughness questionnaires and sport commitment. For eight weeks, the experimental group performed specific football dribbling skill exercise along with selected PSTs, and the control group performed only specific dribbling skills exercises. A mixed-design ANOVA and t-test were used. The findings showed at post-test, the experimental group performed better than the control group in all variables. Moreover, the practice of psychological skills improved football dribbling skills. It shown that PSTs had a significant effect on mental toughness and sports commitment and dribbling skill of adolescent football players
    Keywords: Psychological Skill Training, Mental toughness, Sports Commitment, Football, Dribbling
  • Sadegh Soltani, Somaye Hosseini, Maryam Mokhtari Dinani * Pages 269-295

    Physical literacy is an important issue in maintaining personal and social health. A person is physically literate who has the necessary spirit and motivation for physical activities. The aim of this study was to investigate the relationship between self-confidence and motivation for physical activity training: the mediating role of physical literacy. The statistical population of the study included primary school physical education teachers (general and specialized physical education teachers) in Khuzestan province. Due to its large size, the statistical sample was first selected randomly in clusters of four cities of Ahvaz, Behbahan, Masjed Soleiman and Dezful (N = 790) and then randomly selected based on Kerjesi & Morgan table (n = 258). To collect data, three questionnaires of self-confidence were used in Spitel (2015), Torch Chi et al. (2020) and Spitel (2015). Pearson correlation tests and structural equation modeling were used to analyze the data. Results showed that teachers 'self-confidence had a significant effect on their motivation for physical education (0/434), and teachers' self-confidence had a significant effect on their physical literacy (0/591). Also, teachers 'physical literacy had a significant effect on their motivation for physical education (0/383), and finally, self-confidence had a significant effect on the motivation of elementary school sports teachers for physical education with the mediating role of physical literacy that 69% of teachers' total self-confidence indirectly explained by the mediating variable of physical literacy. Considering the importance of providing high quality physical education at the primary school and that physical literacy is the basis for familiarity with behavioral and motor skills, physical fitness, awareness, knowledge and understanding of healthy living and strengthening the opportunity for physical recreation, it is recommended to be used the professional teachers and teachers with high level of physical literacy for teach physical education in elementary school

    Keywords: Self-Confidence, Physical Activity, Educational motivation, Physical literacy